Da, prieteni.
În sfîrșit, după aproape 5 ani de lucru, proiectul nostru de reamenajare a Scuarului Cehov este gata.
Duminică, 4 august, voluntarii și prietenii proiectului nostru au oferit o mînă de ajutor la o acțiune de salubrizare a spațiului public din fața teatrului A.P. Cehov.
Tinerii au măturat, au curățit peluza și au strîns gunoiul, iar echipa proiectului a reinstalat și întărit stîlpii de protecție a trotuarului și au spălat pavajul cu utilaj special.
Tot ce a mai ramăs este să crească iarba. Din cauza lucrărilor de schimbare a rețelelor subterane, realizate de Termoelectrica în această primăvară, aproape toată iarba crescută de noi în anii precedenți a fost afectată.
Noi am fost nevoiți să reinstalăm sistemul de irigare și să semănăm o nouă peluză. Însă ea are nevoie de timp ca să crească și să se îndesească.
Lucrările de renovare
Acum 5 ani scuarul din fața teastrului A.P Cehov era un spațiu uitat și degradat. Trotuarele erau sparte și pline de automobile parcate, spațiul verde era plin de buruieni și tufari, pe timp de noapte era neiluminat și lipsea orice loc de așezat iar întreg scuarul era dominat de gunoiul generat de două gherete.
Pentru că erau intenții de a construi un centru de oficii în acest loc, noi am decis inițial să îi oferim scuarului o identitate și să atragem atenția publicului asupra sa.
Denumirea ”Scuarul Cehov” a apărut natural, așa cum cea mai marer parte a scuarului aparține teatrului A.P Cehov. Cu ajutorul voluntarilor am elaborat o identitate grafică
și am inițiat o campanie de colectare de fonduri în care am colectat 15 mii de dolari
Banii colectați au fost folosiți pentru realizarea primei etape de renovare a scuarului, în care am procurat și instalat mobilier urban din fontă, am tras iluminare și am amenajat o peluză și un sistem automatizat de irigare.
A doua etapă a fost realizată în perioada 2017-2018. Cu ajutorul Direcției Locativ-Comunale a primăriei Chișinău, din banii alocați de CMC, au fost făcute lucrări de demolare și reconstrucție a elementelor de beton și pavaj.
Pentru a face din acest loc un spațiu public util, noi am decis să îi dăm o funcționalitate. Astfel, zona centrală, unde era cindva un havuz, a fost transformată într-un spațiu deschis, multifuncțional. Aici pot fi organizate diferite evenimente, concerte, dansuri și proiectări de filme.
Pavajul utilizat pentru scări, consolă și partea centrală este pavajul scos de pe trotuarul din fața teatrului Mihai Eminescu la renovarea bulevardului Ștefan cel Mare. Noi am decis să îl reutilizăm și așa el a prins o nouă viață în Scuarul Cehov.
Pentru a ușura accesul persoanelor cu necesități speciale și a cărucioarelor pentru copii, am amenajat o pantă de acces, iar parapetul alăturat a fost transformat într-un scaun lung.
De-a lungul trotuarului au fost instalate 7 ghiveciuri de lem în care vor fi sădite plante multisezoniere urbane.
În zona dinspre Sun City, unde avem o diferență de nivel, a fost construită o consolă dotată cu parapet în stil industrial, felinare, bănci și urne pentru gunoi.
Iar spațiul rămas între consolă și Sun City a fost acoperit cu pietriș de rîu, pentru a permite scurgerea apei în sol.
Așa cum Scuarul Cehov este gata, am decis să sărbătorim acest fapt. Astfel vă invităm Miercuri, 7 august, la ora 18:00 la evenimentul de inaugurare a Scuarului Cehov.
Vă așteptăm cu drag!